• MasterProperties1200-120
  • amBANNER1200
Нэвтрэх / Бүртгүүлэх
  • Mongolian-As
  • sixt small
  • sixt small1
  • sixt small2
  • lado1
  • lado2
  • lado3

20141222-045
12-р сар 22, 2014

Хар батгатай хэрхэн тэмцэх вэ?

in Зөвөлгөө
20141222-011
12-р сар 22, 2014

Норвегт нэг доллараар юу ч худалдаж авахгүй

in Сонирхолтой мэдээлэл
20141222-008
12-р сар 22, 2014

Кэмерон Диас сүй тавьжээ

in Сонин хачин
20141222-007
12-р сар 22, 2014

Хүүхдийн эмнэлгийн ачаалал хэтэрчээ

in Эрүүл Мэнд
Zodiac
12-р сар 22, 2014

2014.12.22 / БИЛГИЙН ТООЛЛЫН 1

in Зурхай
20141222-003
12-р сар 22, 2014

2014 оны төсвийн тодотголыг нийтэлжээ

in Улс Төр & Хууль
20141219-017
12-р сар 19, 2014

Үзэсгэлэнтэй, ухаалаг, ганц бие ... гэтэл нөхөргүй ?

in Сонирхолтой мэдээлэл
20141219-006
12-р сар 19, 2014

Брэд Питтын охин эрэгтэй болохыг хүсдэг

in Сонин хачин
Zodiac
12-р сар 19, 2014

2014.12.19 / БИЛГИЙН ТООЛЛЫН 27

in Зурхай
20141219-004
12-р сар 19, 2014

Кубын удирдагч АНУ-д айлчлахыг үгүйсэнгүй

in Дэлхий дахинд
20141218-005
12-р сар 18, 2014

Та хэдэн настайдаа аз жаргалыг мэдрэх вэ?

in Сонирхолтой мэдээлэл
Zodiac
12-р сар 18, 2014

2014.12.18 / БИЛГИЙН ТООЛЛЫН 27

in Зурхай
Статус солих: Америкт байх эрхээ сунгуулах хүмүүст
Статус солих: Визны хугацаа нь дууссан хүмүүст цохистой шийдвэр гаргах
Миний виз дуусахад би яах хэрэгтэй вэ?
Миний ажлын виз дуусахад яах вэ?
Америкт байх эрхээ яаж сунгуулах вэ?


Гадаадын иргэд түр хугацаагаар Америкт бизнес, сургууль, түр зуурын ажил болон амралт гэх мэтийн шалтгаанаар орж ирэхэд гаалийн албаныхан тэр хүнд айлчлалын шалтгааны баримтыг нь олгодог. Нэгэнт айлчлагч Америк руу зөвшөөрөгдсөн тохиолдолд тэр хүнд ирсэн ажил, айлчлалаа дуусгаад буцах, сунгах хүсэлт гаргах, эсвэл статусаа сольж болдог сонголтууд байдаг. Тэнд нилээн хэдэн сонголтууд J, F, H эсвэл өөр визтэй хүмүүс, виз болон байгаа эрхээ сунгуулах шийдэхдээ анхаарч үзэж болдог. Хэдий тийм боловч, хэрвээ айлчлагч нь статусаа солих хүсэлт гаргахгүй бол тэр хүн Америкийн цагааглалын албаны хуулийг зөрчиж байгаа болно. Хэрвээ ирээдүйд АНУ-руу цагаачлах болон айлчлах шугмаар аялахыг хүсвэл АНУ-ын хуулийг дагаж мөрдөн нь маш чухал юм.
Жишээ нь: Хэн нэгэн нь цагаачлалын албаны хуулийг зөрчсөн тохиолдолд АНУ-аас хүчээр гаргагдах болно.

Иймээс дараахь зөвөлгөөг маш сайг дагаж мөрдөх хэрэгтэй:

-    Статусаа дуусахыг бүү хүлээ.
-    АНУ-ын цагаачлалын албаны ‘хүчээр гаргах’ хуульд бүү ор.
-     Харин АНУ-д зөвшөөрөгдсөн хугацаандаа амжиж шийдвэрлэн статусаа солих.

Статусаа солих:

АНУ-д J-1 визтэй солилцооны сонголтууд анхаарч үзэх нилээн хэдэн сонголтууд байдаг.
J-1 визийг солихдоо ихэвчлэн:
а. F-1  рүү солих (оюутны статус)
б. B-1 эсвэл B-2 болгож солих, (түр зур айлчлалын статус),
в. H-1B эсвэл H-2B (ажлын виз)

Хэрвээ J-1 визтэй хүн нь яс үндэс, угсаа, улс төрийн санаа, нийгмийн гишүүн, сүсэг бишрэлийн хавчлага дарамтаас болоод эх нутагруугаа буцахаас айж имээсэн тохиолдолд тэр хүн нь улс төрийн оргонолоор АНУ-д хүсэлт гаргах болно. Хэдий тийм боловч АНУ-н ажил, зуучлалын програмд байгаа J-1 визтэй оюутнууд H-1B визыг авч чаддаггүй, яагаад гэвэл тэд бүрэн бус боловсролгүй байдаг. Гэвч AuPair, эсвэл аялал жуулчлалын, оюутны ажил олгогч, хамаатан, найз нөхөд нь J-1 визтэй хүнийг ногоон картанд ивээн тэтгэж (спонсорлох) болох ба ирээдүйн ажил олгогч нь мөн ивээн тэтгэж болно.  Тэр хүнийг гадаадад байхад нь ивээн тэтгэгч болон хүсэлт гаргагч  нь тэр хүний өмнөөс бичиг баримтыг нь бүрдүүлж гүйцэтгэж байх үед тухайн хүн нь ажиллах болон сурч болно.

F-1 визтэй хүний (оюутны гэр бүлийн дотны хүн) тодорхой шалтгаантайгаар сургуулиа төгссөний дараа F-1 статусаа түр зуурын ажлын бизнесийн айлчлагч, амралт болон эрүүл мэндийн үйлчилгээний статусаар солиж болно. F-1 визтэй оюутан нь J-1 руу статусаа солих нь бас нэг сонголт болдог. Гэгч энэ тохиолдолд хувь хүн нь F-1 ынхээ сургуулиас DS-2019 маягтыг түүний сургуулиас зөвшөөрөгдсөн акедимын програмтайгаа бүрдүүлээд явуулсныхаа дараа тухайн хүн нь шийдврээ гартал (батлан зөвшөөрөх, татгалзах) АНУ хууль ёсоор байж болно. Жишээлбэл чи J-1 визтэй байлаа, ерөнхийдөө чи АНУ –д J-1 виз чинь дууссаны дараа 30 хоног хүртэл байж болдог.
Хэдий тийм боловч статусаа солихоор бичиг баримтаа цагаачлалын алба руу явуулсан хүмүүс эцсийн шийдвэрээ гартал АНУ-д хууль бусаар байж болно.

Хязгаарлалтууд:

-    Тодорхой айлчлагчид сольж болдоггүй.
-    Зарим айлчлагч F-1 статус авч магадгүй.
(авах ганц арга нь АНУ-аас гараад буцаж АНУ-д орж ирэх)

АНУ-д доорх нь тохиолдолд статусаа солиход зөвшөөрдөггүй

-    M-1 оюутнууд
-    C, D болон айлчлагчид
-    J-1 визтэй эмч нар (эмнэлэгийн төгсөлтийн боловсрол болон сургалтаар орж ирсэн)
-    Айлчлалаар орж ирсэн 8.C,F.R., 212.1(e) гэсэн зөвшөөрөлтэй орж ирсэн гадаадууд
-    WT болон  WB айлчлагч
(вичний тодорхой хугацаар зөвшөөрөгдсөн айлчлагчийн програмтай)

Хугацаа хэтрүүлэн суух:

Хувь хүний зөвшөөрөгдсөн хугацаа нь хэтэрсэн, тэр хүн байх хугацаагаа уртасгасах өргөдөл хүсэлт гаргаж байгаа бол тэр нь учир шалтгаантай яах аргагүй тохиолдол байх ёстой бөгөөд тэр хүн нь цагаачлал, айлчлалын хуулийг зөрчөөгүй байх. (ажлын зөвшөөрөл ажил эрхлэх) нь зөрчсөнтэй ялгаагүй . Зарим тохиолдолд гадаадын иргэд статусаа хэтрүүлэн суусан тохиолдолд өөр шалтгаан болон үндэстэйгээр засагдаж болдог.

Жирийн сонголтуудын нэг нь АНУ-ын иргэнтэй гэрлэхэд оршии суух эрх авдаг. Гэр бүл 2 жил хамт амьдарсны дараа байнгийн орших эрхээ авдаг.
Цаашилбал яс үндэс, угсаа, улс төрийн санаа, нийгмийн гишүүн, сүсэг бишрэлийн хавчлага дарамтаас болоод эх нутагруугаа буцахаас айж имээсэн тохиолдолд тэр хүн нь улс төрийн оргонол гэх мэт шалтгаанаар бас арга зам байгаа.. АНУ-ын гадаад дахь консулиас гадаадын иргэд виз авахдаа тогтсон хэв журам шаардлагыг нь дагах ёстой. Хэрвээ гадаадын иргэн хууль ёсоор АНУ-руу зөвшөөрөгдсөн бөгөөд статусаа нутагтаа байх хугацаандаа сольж болно. Зарим тохиолдолд АНУ-д ирсэнийхээ дараа статусаа солих нь амархан байдаг. Энэ нь АНУ-д байх эрхээ сунгахыг хүссэн хүмүүст зөв шийдвэр болдог.  

Энэ материалыг бэлтгэсэн:
Цагаачлалын хуульч Elizabeth Krukova,
National Capital Legal Services
150 S Washington St., Ste. 202
Falls Church, VA 22046
www.ncls-inc.com
Tel: 703-534-5588

4berkh

Зөвөлгөө